Pages

Sunday, 13 October 2013

PELAJAR NIGERIA NYARIS MAUT - DICULIK, DISEKSA & DIKELAR

Mangsa yang berusia 20-an bagaimanapun berjaya diselamatkan pihak polis selepas tiga hari dikurung dan mengharungi detik mencemaskan itu di sebuah rumah teres di Taman Perindustrian Hijau, Rawang.

Pelajar Nigeria diculik, dikelar
Mohd Shukri

Pelajar Nigeria diculik, dikelar

PUCHONG – Seorang pelajar kolej swasta warga Nigeria nyaris maut selepas diculik dan diseksa  oleh sekumpulan penjenayah yang menculiknya di Puchong, Khamis lalu.

Mangsa yang berusia 20-an bagaimanapun berjaya diselamatkan pihak polis selepas tiga hari dikurung dan mengharungi detik mencemaskan itu di sebuah rumah teres di Taman Perindustrian Hijau, Rawang.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, isteri mangsa menerima panggilan kira-kira jam 10 malam daripada seorang lelaki mengatakan suaminya diculik di sebuah pusat beli-belah di sini.

“Suspek meminta wang tebusan sebanyak RM50,000 sekiranya mahu mangsa dilepaskan. Namun, disebabkan takut suaminya dicederakan, isteri mangsa membuat laporan kepada polis,” katanya.

Mohd Shukri  menambah, isteri mangsa turut membuat ‘perbincangan’ dalam telefon dan suspek bersetuju mengurangkan tebusan kepada RM20,000. Deposit sebanyak RM2,000 kemudian dimasukkan ke dalam akaun suspek.

Hasil maklumat awal, polis memberkas seorang lelaki warga Pakistan berumur 34 tahun di Pusat Bandar Melewati jam 10 malam Jumaat lalu dan lelaki terbabit dipercayai individu terakhir yang bertemu mangsa kononnya untuk urusan perniagaan.

Hasil siasatan, anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang kemudian memberkas tujuh lagi individu masing-masing empat lelaki dan tiga perempuan berusia antara 15 dan 44 tahun di sebuah rumah teres di Rawang sehari selepas itu.

Tambah Mohd Shukri, mangsa ditemui dalam bilik tidur utama rumah berkenaan dalam keadaan terikat dengan menggunakan dawai berduri dan cedera akibat dikelar di bahagian tangan.

“Suspek yang mempunyai ikatan persaudaraan dan saling mengenali turut berjaya diberkas. Seorang daripadanya mempuyai rekod jenayah lampau bersabit kes pemerasan dan  samun manakala seorang lagi pernah terbabit dengan kes bunuh,” katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 3 Akta Culik 1961 dan suspek direman selama tujuh hari bermula semalam.Sinar Harian

No comments:

Post a Comment